Az egyiptomi falafelről, a szárított lóbabból készült ta'amiyaról már született bejegyzés, ez a mostani a friss lóbabból készültről szól (ilyet kóstoltunk Egyiptomban is). A lóbabültetvényem termése kínálta magát, hogy az eredeti verziót is elkészítsem.
A lóbab hatalmas zöldtömeget ad, ehhez képest a termés mennyisége viszonylag csekély. (Talán ez volt az oka, amiért nálunk takarmányozásra használják inkább, a favizmus, egy öröklődő enzimhiányos betegség valószínűleg nem játszott szerepet ebben.)
Hozzávalók
- 50 dkg frissen fejtett lóbab
- 1-2 fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1-2 teáskanál római kömény - ízlés szerint
- 1 teáskanál őrölt koriandermag
- só
- bors
- néhány evőkanál liszt - ha szükséges
- csipetnyi sütőpor
- szezámmag - elhagyható
- a sütéshez bő olaj
A friss lóbabot daráljuk össze a fűszerekkel, formázzunk a masszából kisebb pogácsákat vagy golyókat (ha szükséges, adhatunk hozzá kevés lisztet is). Ízlés szerint megforgathatjuk szezámmagban is, végül bő olajban süssük meg.
2 megjegyzés:
Nagyon érdekes recept. Brit földről származó receptekben gyakran találkozom a lóbabbal, sajnos piacon még nem láttam, pedig szívesen kipróbálnám.
Piacon még én sem láttam nálunk.
Megjegyzés küldése