Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 03. 20.

Gyümölcsös vaníliakrémmel

Étteremalakítás...

A levelestészta iránti rajongásomról már írtam. Eddig csak sós töltelékűeket mutattam, azonban szoktam én édeset is készíteni.



A vaníliakrémből a hagyományos az igazi, mint ez a Lajos Mari nyomán készült változat, de lustábbak és krónikus időhiányban szenvedők használhatnak hidegen kikeverhető krémport is.

Hozzávalók
  • 4 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 6 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 4 dl tejszín
  • 1 kiskanál vaníliakivonat
A tojássárgákat kikeverem a cukorral, majd a liszttel és csomómentesre keverem a tejjel. Vízgőz felett besűrítem és kihűtöm. Közben időnként megkeverem, hogy ne bőrösödjön meg a teteje vagy egyszerűen folpackot terítek a krém felszínére. Végül a felvert tejszínt óvatosan beleforgatom a krémbe.

A levelestésztát felvágom kb. 10x10 cm-es négyzetekre és előmelegített, forró sütőben aranyszínűre sütöm. Kihűlése után vaníliakrémmel és gyümölccsel rétegesen lerakom (általában 3 lapot számítva egy adagra) és vaníliás porcukrot szitálok a tetejére. Én leginkább ananásszal vagy eperrel szeretem, de ízlés szerint bármilyen friss gyümölcs, de akár befőtt is szóba jöhet.



13 megjegyzés:

duende írta...

Nagyon-nagyon csábító! :)

Gabah írta...

Nagyszerűűűű! Én is imádom a leveles tésztát, - bár ezt már nálam biztos láttad. Elronthatatlan (főleg ha kész a tészta ;-) és minden ami belőle készül nagyon dekoratív!

Nadine írta...

Palócprovence, ha csuklanál, én vagyok az oka. Nem is mondok semmit, csak duzzogok:)

Palócprovence írta...

Köszi Duende! :)

Palócprovence írta...

Igen Gabah, már csorgattam nálad a nyálamat! :))

Palócprovence írta...

Nadine, ha hiszed, ha nem, tényleg csuklottam az előbb. :))

ManóAnyó írta...

Én is leveles tészta rajongó vagyok. Nemrég krémest készítettem belőle, ez is hasonló ízvilág lehet. Bár a gyümölcs biztos dob még rajta!

Nadine írta...

Én meg tényleg puffogtam, hogy ez nem igaz...:)

Palócprovence írta...

ManóAnyó, ez is hasonló, mint a krémes, csak kevésbé rendezett.:)) A gyümölcs pedig nem válik hátrányára...

Palócprovence írta...

Nadine, ne puffogj, inkább egyél! :))

Nadine írta...

Most ettem:))) Zöldborsófőzeléket sajtos bundáskenyérrel. Már kevésbé hat rám az epres-vaníliás süti...:)

erős ildikó írta...

Már megint eper és édesség, meg ráadásul leveles tészta! Ez már emberkínzás így monitoron keresztül!!

Palócprovence írta...

:)))