A banánnal nem vagyunk valami nagy barátok - nem tudom az okát. Kedvező élettani hatását azonban én sem vitatom.
Ezeket tudhatjuk meg róla, innen:"Egy átlagos méretű banán 2 g fehérjét, 4 g rostot, 0,4 g zsírt, 16 g szénhidrátot, 682 mg káliumot, 78 mg magnéziumot és 140 mg kálciumot tartalmaz; energiatartalma 140 kcal.
- Úgynevezett lúgtöbblettel rendelkezik, így hozzájárul a szervezet sav-bázis háztartásának egyensúlyban tartásához.
- A banánban található magnézium és kálium jó hatással van a vérnyomásra - bár fontos megjegyezni, hogy nem helyettesítheti a szükséges gyógyszereket!
- A szédülés gyakran a B6-vitamin hiányának következménye. A banán ebben az esetben is segítségünkre lehet. Sőt, ugyanezért a cserepes ajkakra, a fáradtságra és a hajhullásra is gyógyírként szolgálhat.
- Számos olyan tápanyagot tartalmaz, amely az egészséges, nyugodt és mély alváshoz szükséges: a banánban lévő triptofán nevű aminosav elősegíti az elalvást, a tirozin nevű aminosav pedig a mély, zavartalan alvást. Még hatásosabb a banán és a tej összekeverése, mivel a tej is tartalmaz nyugtatóanyagokat. A dolog nyitja: a szervezet a triptofánból melatonin nevű alváshormont termel.
- Verejtékezéssel sok magnéziumot veszítünk, az izomgörcsök elkerülése érdekében minél gyorsabban vissza kell állítani a szervezet normális magnéziumszintjét. A banán jelentős mennyiségű magnéziumot tartalmaz!
- Aktív sporttevékenység közben felgyorsul a szívverés. A banánban található kálium a szív védelmére is szolgál. Sportolás előtt hajtsunk fel egy könnyű banánturmixot!
- Klasszikus stresszűző gyümölcs. Értékes növényi pigmenttel látja el a szervezetünket, ami nyugtató hatásával segít elkerülni a stresszt.
- A banánt öregedést lassító gyümölcsnek is tartják. A-, C- és E- vitamin tartalmával fiatalon tartja a sejteket. Ezenkívül a benne található nyomelemek és ásványi anyagok is lassítják az öregedést.
- Segít a nőknek a menstruáció előtti szindróma - felpuffadás, mellérzékenység, fejfájás, fáradtság, ingerlékenység, depresszió - enyhítésében is. Magnézium-, kálium- és kalciumtartalma révén a banán természetes "gyógyszerként" működik. A B6-vitamin és a cink szintén hozzájárul a kellemetlen tünetek enyhítéséhez."
Ennyi jótékony hatásnak nehéz ellenállni, tehát fogyasszunk bátran banánt (szénhidrátkerülőkre természetesen ez nem vonatkozik). Plátanos a la catalana azaz katalán banán formájában én is szívesen megeszem.
Hozzávalók
- 6 banán
- 2 evőkanál cukor
- 1/2 dl konyak
- csipetnyi őrölt fahéj
- 5 dkg mandulapehely vagy mogyoró
- pici vaj
A banánokat meghámozom, karikára vágom és tálba teszem. Hozzáadom a cukrot, a fahéjat és a konyakot, majd átforgatom. Hagyom 1 órát pihenni, kivajazott tűzálló tálba teszem és megszórom a mandulapehellyel. Előmelegített sütőben 10-15 percig sütöm.
16 megjegyzés:
Isteni!! :)
Én imádom a banánt. Mindig van itthon, most is épp egy banános desszerten töröm a fejem... :))
Egyet gondoltunk!
Annyit hadd tegyek hozzá kiegészítésként, hogy a leírtak nem arra a banánra vonatkoznak, amit mi szép "éretten", sárgán, egy-két barna pöttyel veszünk a zöldségesnél. Ugyanis ez csak nálunk jelenti a "normális" banánt. A banán valójában már akkor is érett, amikor tökzöld, ilyenkor akár diétázók is fogyaszthatják, mert sokkal alacsonyabb a cukortartalma. És ha szabad ilyet leírni, akármilyen emésztési problémája van az embernek - nem tud, vagy épp ellenkezőleg nagyon tud távozni a táplálék a testből - ez a bizonyos zöld banán mindkettőt megoldja. Na, most aztán jól megmondtam a magamét.
Amúgy Nadine vagyok, de itt valami megőrült, kérem szépen.
Banán banánnal, sütibe, magában, gyümölcssalátába ... és ezentúl katalán banánként is :-)
Duende, úgy látszik :) Sajna, most egyébként sem túl bő felénk a gyümölcsválaszték.
Köszi a kiegészítést Nadine! Tényleg nem akarok kötözködni, de amit írtál, az inkább a főzőbanán fajtákra igaz egy az egyben. Ezeknek a keményítőtartalma magasabb a cukortartalomnál, bár aki kerüli a szénhidrátokat, annak t... mindegy, mindkettő szénhidrát.
Garffyka, meg turmixban, likőrben, lekvárban...:)
Én is banánt banánnal-télen-nyáron-mindig!Meg eperrel:)))
Ez nagyon jó kis recept, mentem:)))
Nálunk sem elsődleges gyümölcs a banán, de gyakran van itthon (télen.)
Nagyon ínycsiklandó a desszert, imádjuk a gyümölcsös édességeket, mentettem is!
Örülök! :)
Szeretem, de csakis magában!
Max. gyümölcstorta tetejére, de akkor is nyers marad ugye.
Nem vagyok banánszakértő, Hargitay György szakácskönyvében olvastam erről, ebben a könyvben elsősorban a különböző táplálékfajták egészségre kifejtett hatásával foglalkozik. A banánról ódákat zengett, de csak zöld formában.
Hát, sajna én sem vagyok banánszakértő, csak még emlékszem néhány dologra az "oskolából" :)
Én még azt a kifejezést sem hallottam eddig - csak Tőled -, hogy főzőbanán. Ez persze, nem a Te tudományodat kisebbíti:)))
:)) A banánnak több száz termesztett fajtája van. Ezek között szép számmal vannak az ún. főzőbanánok. Ezeknek magasabb a keményítőtartalma, nyersen nem is fogyasztható és azt a szerepet tölti be, mint nálunk a krumpli.
Még akartam írni, de a rendszer másként gondolta... Szóval, vannak olyan fajták, amikből lisztet is őrölnek. Ezért van az, hogy a banán a 4. legfontosabb és leggyakoribb élelmiszer a világon. A rostbanánból kötelet, zsákvásznat készítenek. És vannak fajták, amiket kimondottan állatok takarmányozására használnak. Röviden ennyi erről a lágyszárú növényről. :)
Hű...:)
Megjegyzés küldése