Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 04. 03.

Kandírozott ibolya

Étteremalakítás...
A kandírozás - ez a tartósítási eljárás, amikor a víztartalmat cukorral helyettesítjük - régóta ismert. Az elmúlt évszázadokban előszeretettel alkalmazták mind gyümölcsök, mind virágok esetében. Oly annyira kedvelt volt, hogy erre szakosodott édességboltokban is árulták a kandírozott gyümölcsöket, virágokat. Ez adta az ihletet Mary Hoopernek is, aki az Édességek kicsiny boltja című regényében az 1600-as évek Londonába kalauzol el minket. A könyvben remek recepteket is olvashatunk. A kandírozás gyümölcsök esetében eléggé időigényes művelet, bár azért akad kivétel. A virágok kandírozása jóval egyszerűbb és gyorsabb eljárás, hiszen nedvességtartalmuk is kisebb.

Kandírozott ibolyát készen is vásárolhatunk, például a bécsi Demel Cukrászdában, azonban borsos ára miatt gazdaságosabb, ha magunk készítjük el. Lehetőség szerint vegyünk igénybe gyerekmunkát, a kicsik élvezni fogják ezt a babramunkát.




Hozzávalók
  • 1 tojásfehérje
  • porcukor
  • ibolyavirágok
A tojásfehérjét éppen csak lazítsuk fel egy villával. Mártsuk bele a teljesen kinyílt virágokat vagy türelmesebbek egy pici ecsettel is bekenegethetik a szirmokat, majd alaposan hempergessük meg a porcukorban. Meleg helyen vagy a sütőben nagyon alacsony hőfokon (40-50 fok) szárítsuk a virágokat néhány óráig. Légmenetesen lezárva (például egy csavaros üvegben) akár 6 hónapig is eláll, feltéve, ha addig nem használjuk el.

19 megjegyzés:

Gabah írta...

Woooow! Ez aztán a telepátia! ;-) Én is épp most postoltam az ibolyalikőrt! :-)
Ez a kandírozott ibolya nagyon jól néz ki! Hagytam még egy pár ibolyát az udvaron, ha jó idő lesz hétvégén, lehet, hogy ismét nekiállok gyűjtögetni.
Már el is képzeltem mondjuk fagyi tetején ezeket a csodás, havas ibolyákat!

Palócprovence írta...

:)) Most olvastam a likőrödet. Nagyon jó lenne megcsinálni, de hogy honnan szedek ennyi ibolyát?!

Gabah írta...

:-)))) Gyere hozzánk! Itt még bőven találsz!

Kata írta...

Napok óta ez jár a fejembe, hogy kéne keresni egy receptet, mert rengeteg ibolya van felénk... És milyen remekül lehet vele tortát díszíteni. Köszi!

lencsike írta...

Nagyon szépek! Rengeteg ibolya van a kertünkben, szívesen neki állok a kandírozásnak. Díszítésen kívül mire lehet még használni?

Limara írta...

Ez fantasztikus! Kisfiam most gyűjtögeti nekem az ibolyát! :))

Ági, aki főz írta...

Gyönyörű ötlet. Nekem nagyon tetszett az a könyv.

Keserédes írta...

Jaj, de jó! Itthon is lehet kapni kandírozott ibolyát, de csak nagykereskedésben, és nem olcsó. Ez remek, és nem is tűnik bonyolultnak! Imádom az ibolyás csokit, végre csinálhatok magamnak :) Köszi az ötletet!

Palócprovence írta...

Gabah, mennék én szívesen! :))

Palócprovence írta...

Lencsike, díszítésen kívül lehet süteménybe tenni, fagyiba, ahogy Bea is írja csokiba és persze lehet "csak úgy" megenni is.

Palócprovence írta...

Köszi, Lányok! :) Végre süt a nap, menjetek ibolyázni!

Ági, én is szeretem ezt a könyvet! :)

erős ildikó írta...

Hogy miket tudsz Te!! Már az ecet is megfogott, most meg ez, kénytelen leszek lelőhelyet találni, mert a kertben továbbra is csak pár szál van...

duende írta...

Milyen csodálatos díszítője ez sütiknek, tortáknak. Illatos és nagyon mutatós, egészen extra!
Anyu szokott narancshéjat kandírozni, az is nagyon finom, úgyhogy el tudom képzelni, ez az ibolya mennyire az! :)

Palócprovence írta...

Napmátka, akkor keresgélj! :))

Palócprovence írta...

Duende, tényleg finom! Ibolyaillat töményen a szádban...:))

Gelvia írta...

Szia Földim :)

Hát ez az ibolya, annyira gyönyörű, hogy már le is szedtem a kertben, és már ott vannak a sütőben :)

Köszi a leírást!!!

Palócprovence írta...

Szia Földim! :) Remélem, ízleni is fog!

Renata Kalman írta...

Kicsit el vagyok maradva, még ide szólok hozzá :))
Most gyűjtöttünk be mi is ibolyát, szeretnék egy több komponensű családi teát készíteni, s ebbe belekerül ez is.
Eléggé terjeszkedős az ibolya, a közhiedelemmel ellentétben, ami ugye a szerénységét emeli ki. Pár éve hoztunk néhány tövet, de másik éven azt vettük észre, hogy tavasszal mindenhol ő virít. Ami nem baj, hogy van, csak mivel egyre több és több helyen, úgyhogy elkezdtük kordába szorítani.

Palócprovence írta...

Igen, nálunk is nagyon terjed, de most még egyenlőre nem bánom.