Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 04. 06.

Ehető vadnövényeink

Szilvi és az e-mailben érdeklődők kedvéért inkább itt foglalnám össze a vadnövényekkel foglalkozó könyveket és linkeket.

Előljáróként annyit, hogy csak olyan növényeket szedjünk le és fogyasszunk el, amit biztosan felismerünk. Bár eddig csak olyan növényeket ajánlottam és a későbbiekben is csak ilyeneket fogok, ami könnyen felismerhető, azért nem árt az óvatosság. Talán mondanom sem kell, nem csak ehető vadnövényeink vannak! Semmit nem jelent, hogy az állatok ezeket megeszik, ránk akár mérgezőek is lehetnek. Ezt soha ne tévesszük szem elől! Csak biztosra menjünk!

Ezek után jöhet az ajánló...
Elsőként Rápóti Jenő és Romváry Vilmos Gyógyító növények című könyvét ajánlanám. Bár nem kifejezetten ehető vadnövényekkel foglalkozik, de kitér ezekre a lehetőségekre is. Szerintem alapmű, 1977-es megjelenése óta sem tudta helyettesíteni más (anno még én is ebből vizsgáztam).

A Terebess Online-on remek összefoglalót találhatunk az ehető vadnövényekről. A növények leírása, képe mellett receptötleteket is ad.

Tolnai Kálmán Ételek vadontermő gombákból és erdei gyümölcsökből című kötete, mint ahogy a címe is jelzi, elsősorban gombákkal és gyömölcsökkel foglalkozik, de szót ejt néhány egyéb vadnövényről is.

Nem szorosan kapcsolódik a témához, de néhány link az ehető virágokról:
Itt - szintén a Terebessen - az ehető virágok összefoglalóját találjuk.
Halmos Monika oldala szintén az ehető virágokkal foglalkozik. Könyve is jelent meg a témában.
Szintén az ehető virágokkal foglalkozik Kisvirág is.

4 megjegyzés:

Ungvári Szilvia írta...

Köszönet :-)

Palócprovence írta...

Nagyon szívesen! :)

erős ildikó írta...

Köszönöm, nekem ez nagyon hasznos!

Palócprovence írta...

Remélem, találsz benne használható dolgokat! :)