Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 04. 04.

Tavaszi saláta vadontermőkből

Egy tavaszi séta jó alkalom arra, hogy begyűjtsük ennek a salátának a hozzávalóit. Érdemes megismerkednünk ezekkel a friss, új ízekkel, különösen ha már unjuk a fejessalátát.


A salátaboglárkából, gyermekláncfűből és tyúkhúrból álló zöldsalátát ehető virágokkal vidámíthatjuk, például ibolyával és a salátaboglárka virágaival. A salátához kipróbálhatjuk az ibolyaecetet.

A gyermekláncfüvet (Taraxacum officinale) szerintem mindenki ismeri, ha máshonnan nem is, gyerekkorából, amikor bóbitás terméseit fújkálta. Ezt a ma már megbecsült gyógynövényt több névvel is illetik, például kákics, kutyatej, pongyola pitypang és még vagy tucatnyi másikkal. Virágzás előtti fiatal leveleiből saláta vagy főzelék készíthető, gyökere megpörkölve kávépótlónak is használható. Levele enyhén vízhajtó hatású, ezért teája kedvelt salaktalanító. A gyökeréből készült főzetet máj-, cukor-, vese- és hólyagproblémák esetén alkalmazzák.

Hozzávalók a salátához - tetszés szerinti arányban
  • salátaboglárka levele
  • tyúkhúr hajtása
  • gyermekláncfű levele
  • ibolyavirág
  • salátaboglárka virága
Hozzávalók az öntethez
  • 3 evőkanál olivaolaj
  • 1 evőkanál ibolyaecet
  • csipetnyi só
  • 1-2 tekerésnyi bors
Az öntethez valókat keverjük össze (legegyszerűbb egy villával felverni, de használhatunk egy kicsi csavaros üveget is) A saláta alkotórészeit rendezzük el egy tányéron és csorgassuk rá az öntetet.

20 megjegyzés:

Limara írta...

Olyan szép, hogy nem is bírnám megenni! :))

Nadine írta...

Épp ezt akartam mondani!:) Nem vinne rá a lélek... Mondjuk, engem már a letépésükre se nagyon, de tudom, kóros eset vagyok.

szazala írta...

Az ibolya tényleg védett virág?Ugyanis említettem a fiamnak,hogy délután elmegyek ibolyázni,mert szeretnék kandírozni.Erre Ő,hogy tízezer forint.Én naivan azt gondoltam,hogy ennyi az ára üzletben:),és mondtam,hogy akkor mennyit megtakarítunk,ha saját kezűleg készítjük el!!!:))))))))Ekkor jött a hideg zuhany,hogy amennyiben leszedem a virágot,akkor a büntetés tízezer pénz!Még a saját kertben sem szabad!Mit tudtok róla????????

"saját levében" írta...

Falusi nyaralásaim során a tyúkhúr volt a főellenség! Ha ezt tudtuk volna!

Nadine írta...

Szazala, ezt eddig csak a hóvirágról hallottam, és szerintem arra vonatkozik, hogy még a kertedben nőttet sem árusíthatod. Ibolyáról ilyet még nem hallottam. Azért is furcsállanám, mert utóbbi igen szapora kis növény, nekem pár év alatt az egész kertet elborította két kis kupacból indulva.

Palócprovence írta...

Limara, nem csak szép, de finom is! :))

Palócprovence írta...

Nadine, ezzel még serkented is a virágzását. :)

Palócprovence írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Palócprovence írta...

A technika ördöge közbeszólt...
Szazala, nem védett az illatos ibolya (Viola odoratis), mivel konkrétan erről van szó a közel 450 ibolyafaj közül. Nem buzdítanék senkit védett fajok begyűjtésére! :)
A védett és a szigorúan védett fajok listáját itt meg lehet nézni:
http://www.vvt.gau.hu/adattar/jogszab/kom-13-2001full.htm
Egyébként az illatos ibolyát Dél-Franciaországban, de Olaszországban is kimondottan termesztik, mivel illóolajat vonnak ki belőle.

Nadine írta...

Elhiszem, hogy serkentem, de nekem ez olyan szép, nem tudnám egyszerűen megenni:) A kertben hetekig illatozik, virágzik - inkább kiülök mellé és csak szimatolok:)

erős ildikó írta...

Nagyon tetszik, bár párom mindig meglepetéssel nézi az ilyen fogásokat, meg némi gyanakvással.
Pedig már megígértem neki, hogy a nomádportán ilyesmit is eszünk majd...

Palócprovence írta...

Megértelek Nadine! :)

Palócprovence írta...

Napmátka, azért talán majd egyszer megkóstolja az ilyen jellegű ételeket is. Kis családomnál már értem el némi haladást. :)
Régen teljesen általános volt a vadontermő növények használata a magyar konyhán, de például az olaszok most is sok mindent felhasználnak, de más népek is.

szazala írta...

Köszönöm az infót!Ma medvehagyma,de,holnap ibolya!
Már tavaly is terveztem,mivel a menyenjelöltet Ibolyának hívják,így,ha az októberi szülinapi tortáján ilyent talál,akkor szerintem kedves meglepi lesz!

Palócprovence írta...

Biztosan örülni fog neki! :)

Ungvári Szilvia írta...

Kedves Palócprovence!

Úgy láttam a bejegyzéseidből, hogy elég jól ismered a vadnövényeket. Tanácsot szeretnék kérni, hogy van-e olyan (képes) könyv, vagy valami hasonló, amiból megtudható, hogy mely gyomnövény ehető, és hogy hogyan néz ki?

Néhány közismertebb növényt én is használok, pl tyúkhúr, pitypang (ma ezek voltak a zöldturmixomban), porcsin. De ennél sokkal többféle terem a kertünkben :-)

köszönöm

Palócprovence írta...

Egy kicsit hosszabbra sikeredett a válasz, amit itt találsz:
http://palocprovence.blogspot.com/2009/04/szilvi-es-az-e-mailben-erdeklodok.html

Renata Kalman írta...

Nagyon tetszik, mikor ilyesmikről írsz. Én is igyekszem megismerni a hasznos vadon termőket, ahogy írod az ősöknek sokkal színesebb, ízesebb volt a konyhájuk, mert még ismerték és használták ezeket a növényeket. Sőt, a gyerekek is napközben ezeket nassolták, nem nyalókát meg kekszeket...
Kicsit néha gondban vagyok, mert könyvből nem mindig tudom pontosan beazonosítani, s néha egy hozzá hasonló növény mérgező is lehet, így sokszor bizonytalanságból inkább nem próbálkozom vele :). Jól jönne ilyenkor egy ehhez értő idősebb ember, a családom már nem ebben nőtt fel, a nagyszülők meg már nem élnek.

Renata Kalman írta...

Ja és ez a boglárka most már nagyon izgatja a fantáziámat, erre nem látok sehol!

Palócprovence írta...

Igen, a pontos beazonosítás nagyon fontos, erről már én is írtam!
A salátaboglárkát nálunk kaszálni lehet. Sajnos, lassan lemegy a szezonja.