Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 07. 01.

Keserűgomba liptói túróval töltve

A keserűgomba igen megosztó még a gombakedvelők körében is, mivel még hőhatás után is őrzi keserűsége egy részét. Ezt azonban remekül lehet kompenzálni intenzív ízesítőkkel.


Hozzávalók

  • keserűgomba
  • liptói túró
  • füstölt szalonna
  • reszelt fokhagyma
A keserűgombának távolítsuk el a tönkjét (ezt egyébként sem lehet felhasználni), a kalapokat fejjel lefelé sorakoztassuk egy kizsírozott/olajozott tepsibe vagy tűzálló tálba. Tegyünk egy-egy adag liptói túrót a gombakalapokba, szórjuk meg a fokhagymával és fedjük le szalonnaszeletekkel.


200 fokon süssük pirulásig. Régen a sparhelt (masina) tetején készült, ma grillen is süthetjük.




8 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

A látvány nagyon biztató! :)

Névtelen írta...

Nagyon szeretem a keserűgombát, anno nagyapám szedte és mindig pörköltet készített belőle, megunhatatlan volt.
Saját gyűjtés a gomba?
Bartush

Palócprovence írta...

Igen :)

marta írta...

13 éve hogy járjuk a Vértest ..még nem találtunk keserügombát!..De mi is igy csináljuk..régi izek..:)Erdélyi. receptek..is akár..

Palócprovence írta...

Azt nem tudom, hogy terem-e egyáltalán a Vértesben, inkább a magasabb hegységekben jellemző.

Anya írta...

Naaaaaaaagyon finom! Mi parázson sütöttük és tettünk a szalonna tetejére egy kis hagyma szeletet is. Nyammm! Juhtúróval készítettük.

Névtelen írta...

Sziasztok, Mátrafüred után Sás-tónál sokat találtunk most szombaton. Eső sem kellett hozzá.

Unknown írta...

Nagyon gusztusos, ha lesz idén keserűgomba, el készítem így is. Süttük már több féle képpen, platnin az igazi, de zsírban se rossz.