A keserűgomba igen megosztó még a gombakedvelők körében is, mivel még hőhatás után is őrzi keserűsége egy részét. Ezt azonban remekül lehet kompenzálni intenzív ízesítőkkel.
Hozzávalók
- keserűgomba
- liptói túró
- füstölt szalonna
- reszelt fokhagyma
- só
A keserűgombának távolítsuk el a tönkjét (ezt egyébként sem lehet felhasználni), a kalapokat fejjel lefelé sorakoztassuk egy kizsírozott/olajozott tepsibe vagy tűzálló tálba. Tegyünk egy-egy adag liptói túrót a gombakalapokba, szórjuk meg a fokhagymával és fedjük le szalonnaszeletekkel.
200 fokon süssük pirulásig. Régen a sparhelt (masina) tetején készült, ma grillen is süthetjük.
8 megjegyzés:
A látvány nagyon biztató! :)
Nagyon szeretem a keserűgombát, anno nagyapám szedte és mindig pörköltet készített belőle, megunhatatlan volt.
Saját gyűjtés a gomba?
Bartush
Igen :)
13 éve hogy járjuk a Vértest ..még nem találtunk keserügombát!..De mi is igy csináljuk..régi izek..:)Erdélyi. receptek..is akár..
Azt nem tudom, hogy terem-e egyáltalán a Vértesben, inkább a magasabb hegységekben jellemző.
Naaaaaaaagyon finom! Mi parázson sütöttük és tettünk a szalonna tetejére egy kis hagyma szeletet is. Nyammm! Juhtúróval készítettük.
Sziasztok, Mátrafüred után Sás-tónál sokat találtunk most szombaton. Eső sem kellett hozzá.
Nagyon gusztusos, ha lesz idén keserűgomba, el készítem így is. Süttük már több féle képpen, platnin az igazi, de zsírban se rossz.
Megjegyzés küldése