Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 04. 30.

Citromfűszörp

Étteremalakítás...
Mostanában egyre-másra készülnek a különböző virágvizek, én is kedvet kaptam, bár inkább szörpben gondolkodtam. A bodzának még nem érkezett el az ideje, de citromfű már van bőven a kertben, így semmi akadálya, hogy szörp váljon az illatos levelekből.



Sorkizárás
A citromfű (Melissa officinalis) az árvacsalánfélék családjába tartozik, azonban többi családtagjával nem téveszthető össze citromillatú leveleinek köszönhetően. Latin nevének - Melissa (görög eredetű) - jelentése "mézelő méh". És valóban, magas nektártartalmánál fogva a méhek igencsak kedvelik. Virágaiból citromfűolajat állítanak elő, ami sok illatszer alapanyaga. Friss levelei számtalan étel és ital alkotórészei.


A citromfű a Közel-Keletről származik, Dél-Európában a görögök honosították meg. Nyugat-Európába a Benedek-rendi szerzetesek közvetítésével került, kolostorkertjeikben termesztették (Nagy Károly még rendeletet is hozott az ügy érdekében)
Régen alkoholos párlatként fogyasztották, ez volt a nagysikerű karmelitavíz, amit a karmelita nővérek készítettek, de elsőként Paracelsus állította elő.

Sokoldalú gyógynövény, teája ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, gyomorrontás, puffadás, hányinger és gyomorsavtúltengés esetén is hatásos. Fejfájás, álmatlanság esetén is jól alkalmazható, de csökkenti a depressziós tüneteket is.

Következzen hát a szörp, amit hasonlóképpen készítek, mint a bodzaszörpöt.

Hozzávalók
  • 1 kg cukor
  • 1 liter víz
  • 2 citrom (vagy ízlés szerint több)
  • jó sok citromfű
A cukrot és a vizet együtt felforralom, szirupot készítek. Kicsit hűlni hagyom, belereszelem a 2 citrom héját és annyi citromfüvet adok hozzá, amennyit bele tudok tuszkolni. 1 éjszakát állni hagyom, majd másnap hozzáadom a citromok levét (ízlés szerint lehet többet is) és az egészet átszűröm. Vízzel hígítva fogyasztható.














21 megjegyzés:

Renata Kalman írta...

szia!
Én citromfűteaként hívom,nagyjából hasonló recept szerint készül, csak én mézet teszek bele. Télen melegen, nyáron lehűlve isszuk. Kicsit lenyugtatja a folytonos izgágaságomat, a férjemnek meg egy kis gondoskodás :)

erős ildikó írta...

Ki gondolta volna, hogy Renáta izgága? El tudod ezt képzelni, ráadásul négy gyerek mellett, Palócprovence? Én nem...:)
Citromfű: Képzeld, nálunk is rengeteg van, csak nem épp itt Budafokon, hanem a nomádportán. Tavaly már nézegettem a szörpreceptet. Nagyszerű lehet, azt hiszem, én is csinálok. Kíváncsi vagyok rá!

duende írta...

Napmátka, csak ajánlani tudom. Nyáron én is rengeteget iszom, jeges teaként, és mondhatom, a világ egyik legfinomabb itala! Nagy kedvencem, a bodza mellett.
Renáta? Már hogyne lenne izgága. :)) Hiszen nyilas jegyű. :))) (Velem együtt... )

Palócprovence írta...

Renata, melegen még nem próbáltam, jó ötlet! :)

Napmátka, én már azon csodálkozom, hogy négy gyerek mellett ennyi mindenre van energiája! Csodálom is érte.

Duende, szóval nyilas jegyűek vagytok! Jó tudni! :)Én bak-skorpió (azért együtt lehet velem élni)...

duende írta...

:))

Az egyik húgom bak, a férjem skorpió.
Bár egy nyilashoz egyik sem igazán illik, legalábbis a nagy könyv szerint - én mindkét jegyet nagyon kedvelem. :))

Teljesen mások mint a nyilas, de én pont azt szeretem bennük! :)))

nelly írta...

Tele van a sziklakertem citromfűvel. Már mindenkinek ajándékozgatom, mert teaként nem tudnám meginni, annyi van. Így aztán köszönöm az ötletet. Most már tudom, hogyan fogom felhasználni. Nekem most egyébként sem árt egy kicsi lélek nyugtató!

trinity írta...

Palócprovance: ez rendkívül üdítően hangzik!!!

Off: eddig titkoltam, de bevallom skorpió vagyok skorpió aszcendenssel:)))Sokáig nem mertem elmondani, annyi a tévhit-míg egy barátnőm fel nem világosított arról, hogy azért nem ilyen egyszerű a képlet...
Az élet is bizonyítja, hogy bizony nem én csípek, még csak védekezni sem mindig tudok:(
A bika-vízöntő jegyű férjem meg 22 éve nem panaszkodott ezügyben:)))
Na jó, azért néha olyan dél-olaszosan tudok kiabálni-de ennyi:))

Ancsika írta...

Köszönet a receptért, nagyon jól hangzik. Mindenképp ki fogom próbálni, mert nálam is rengeteg a citromfü. Talán a "hyper" gyermekemre is jó hatással lesz. :)

Névtelen írta...

Szia én őrölt fahéjat és őrölt szegfűszeget is szoktam bele főzni. Olyan finom, mint az alma kompót:) Imádja az egész családom:)

Vegavarázs írta...

Köszönöm a receptet, jövő héten kipróbálom. Egy adagot fruktózzal, egy adagot mézzel fogok főzni. Nem bánod, ha felteszem majd a saját blogomra is?

mmama írta...

Nekem is sok van belőle tea formájában lehűtve szoktam inni.
Télire leszárítom és melegen fogyasztjuk.
Történetéről köszönöm a tájékoztatást.
A GR. eredetű név megvolt , csak a többi nem.

Palócprovence írta...

Nelly, próbáld ki szörpnek! Tehetsz bele több citromlevet ...

Palócprovence írta...

Duende, akkor tudod, miről beszélek. :)

Palócprovence írta...

Trinity, micsoda "titkokra" derül fény! :)) Nálam az aszcendens az erősebb (bár tapasztalatom szerint mindenkinél) és én is csak ritkán csípek. Igaz, akkor célirányosam és nagyon. Ez van...

Palócprovence írta...

Mian, próbáld ki! :)

Palócprovence írta...

Fruzska, ez a fahéj, szegfűszeg dolog nagyon jól hangzik! Különösen télire. Ki fogom próbálni! :)

Palócprovence írta...

Vegavarázs, már miért bánnám?! :))

Palócprovence írta...

Mmama, szívesen! :))

Renata Kalman írta...

Most olvasom :))
A férjem is Nyilas, de hozzám képest a másik véglet, olyan nyugis...

samsara írta...

Köszönjük a receptet. A szörp tényleg nagyon finom és üdítő. Rengeteg citromfű nő már a kertünkben a fák alatt, eddig csak szárítottuk és teának használtuk. A Te receptednek köszönhetően már másképp is... Üdvözlettel :)

Palócprovence írta...

Samsara, örülök! :)