Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 04. 09.

Nagycsütörtöki párolt komlóhajtás

Étteremalakítás...
Nagycsütörtökről sokunknak a bibliai utolsó vacsora jut eszébe és persze Leonardo da Vinci festménye. Ma „a harangok Rómába mennek” , ott gyászolják Jézust, legközelebb nagyszombaton szólalnak meg újra. A szertartásra hívogatás ezekben a napokban régen kerepeléssel történt és a kereplést végző gyerekek munkájukért adományt gyűjtöttek. A kereplés szokásában nem nehéz felfedezni a gonoszűző zajkeltés ősi szertartásának nyomait.
Nagycsütörtököt zöldcsütörtöknek is nevezték. Ilyenkor spenótot, fiatal csalánt főztek, hogy jó termés legyen. A csirkék ételébe is vagdalt csalánt kevertek.

Spenót vagy csalán helyett most a kevésbé ismert komlóhajtást ajánlom.


A komló (Humulus lupulus), ez a kétlaki, évelő kúszónövény akár hetente fél métert is nőhet, így gyorsan eléri a 20-30 méteres hajtásokat. Hozzánk a patak felől érkezett, elhatározva, hogy nem csak az udvart, de a házat is birtokba veszi - már lassan a nappaliban jár. Kordában tartásának jó módja, ha egyszerűen megesszük. Ugyanis nem csak a sörgyártáshoz (ez a termesztett változata) vagy kenyérsütéshez használható, hanem tavaszi, levél nélküli hajtásaiból remek, vitamindús ételeket is készíthetünk.

Fotó: Sz. Marczynski

Hozzávalók
  • levél nélküli komlóhajtások
  • olivaolaj
  • vaj
  • balzsamecet


Egy kevés olivaolaj és vaj keverékén megpároltam a komlóhajtásokat, csipetnyi sóval fűszerezve. A végén egy kanálka balzsamecetet adtam hozzá és azzal is elkeverve tálaltam.
Szerintem nem igényel erősebb fűszerezést, de persze ízlés szerint ez változtatható.

18 megjegyzés:

Limara írta...

Hogy Te miket tudsz!!! :))

Palócprovence írta...

:)))

Gabah írta...

Már van otthon komló???? Óóóóó, de szuper! Épp most beszélgettünk arról Emberrel, hogy milyen jó lenne már egy komlós rántottát enni...;-)
Tavaly én is írtam róla. A füvek közül szerintem a komlónak van a legkellemesebb íze!
Én csak a hegyét szoktam lecsípni, olyan 3-4 cm-t. Az a legfinomabb! Nyammm! Azt hiszem, Húsvét után felkerekedünk komlót vadászni. :-)

Palócprovence írta...

Igen!!!! Szerintem is jó íze van és tényleg főleg a hegyének.
A rántottádat nem találtam! :( Vagy ne a tojás címszó alatt keressem?!

duende írta...

Múltkorában apu emlegette a komlós kenyeret. Gyrekkorában evett olyat utoljára. Azt mondta, hogy a komlós kenyérnél finomabb nincs.
Utána is néztem és nagyon érdekes dolgokat olvastam. Erjeszteni szokták, úgy keverik a kenyérbe. Na, akkor elhatároztam, hogy ha egyszer lesz kertem, komló biztosan lesz benne! :)

Messzenéző Minyon írta...

Kisfalu harangjai is "elmentek Rómába", legalábbis ma este 7-kor már nem szóltak.

erős ildikó írta...

Ez megint izgalmas bejegyzés, számomra újdonság a komló ilyen elkészítése.

Palócprovence írta...

Duende, ezt az erjesztett változatot nem ismerem, de érdekesnek tűnik. Írhatnál róla bővebben! Én a komlóskorpát ismerem, ennek is két változatát, de ezeket nem erjesztik, viszont kiszárítják és így tárolják kenyérsütésig.

Palócprovence írta...

Minyike, arrafelé van még lábmosás? Mármint nagycsütörtöki.:)))

Palócprovence írta...

Örülök, Napmátka! :)

Renata Kalman írta...

Én komlóforrázatos ("teás") kenyeret szoktam sütni, de egy ideje valahogy nem csináltam. Most hogy eszembe jutott, lehet, hogy újra elkezdem.
Komlófa (fa egyáltalán vagy bokor???)
még nem került utamba, de érdekel.
Melyik része terjed annyira, hogy belóg hozzátok?

Palócprovence írta...

Se nem fa, se nem bokor.Kúszónövény. A hajtásai 20-30 méteresre is megnőnek és a gyökere is terjeszkedő, abból is újabb és újabb generáció fejlődik ki.

Gabah írta...

Itt írtam a komlóról (http://piazza-piazza.blogspot.com/2008/06/zldek-ii.html), de csak a rizottó recept van részletesen leírva, a rántotta, az egyszerűen csak annyiból áll, hogy a hajtáscsúcsokat kevés olajon + fehérboron megpárolom, aztán pedig ráütöm a felvert tojást, megsütöm az egyik oldalát, utána meg a másikat is. :-) Egyébként legtöbbször én is csak megfőzöm sós vízben, rá egy kevés olívaolaj + vörösborecet, és slussz-passz.

Palócprovence írta...

Na, így már megvan! Ezt a rizottót ki fogom próbálni (a rántottáért egyébként sem vagyok oda), nagyon szimpatikus! :))

duende írta...

Előkerítem azokat a recepteket, ígérem! :)

Palócprovence írta...

Előre is köszönöm! :)

Nadine írta...

Megáll az eszem...:) A komló az én kertemben ősi ellenség, kiirthatatlan, mindenre rátekeredik, és mivel szó szerint allergiás vagyok rá (ha hozzáérek, szabályosan megvág, csíp és szúr, kiütést okoz), nem nagyon örülök neki. A szomszéd üres telekről tör be hozzám évek óta, és semmi, de semmi nem állítja meg:(

Palócprovence írta...

Hát ezért kell időben megenni! :))