Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 04. 29.

Oregánós sajtos rudak

Ezeket a sajtos, oregánóval ízesített, sós süteményeket már a hétvégére sütöttem. Fémdobozban, feltéve, ha senki nem akad rá, sokáig friss marad.

Sorkizárás
A receptet Stahl Judittól kölcsönöztem és csak kicsit módosítottam rajta. Eredetileg parmezánnal készülne, azonban egy kis faluban parmezánt beszerezni, no, finoman szólva, teljesen lehetetlen. A lányom különben sem szereti a parmezánt, így szívfájdalom nélkül lecseréltem trappistára. Tudom, nem túl stílszerű, de ezt legalább lehet kapni. Úgy emlékeztem, van itthon szezámmagom, de tévedtem (a bevásárlólistára felírtam, mellé a Cavintont is), ezért a tetejére is reszelt sajt került.

Hozzávalók
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • 5 dkg reszelt sajt (parmezán vagy egyéb)
  • 1 csapott evőkanál morzsolt oregánó
  • frissen őrölt bors
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 4 evőkanál hideg víz
a tetejére:
  • 1 tojásfehérje
  • szezámmag vagy egyéb mag, esetleg reszelt sajt
Legjobb késes robotgéppel összeállítani a tésztát, mert így nem olvad meg a vaj a kezünk melegétől. Természetesen lehet kézzel is csinálni, de akkor gyorsan kell vele dolgozni. Tehát, a hozzávalókat a tojássárgája és a víz kivételével vizes homok állagúra kevertem majd mehetett bele a tojássárgája és a hideg víz. Lisztezett deszkán kb. 1/2 cm vékonyra nyújtottam, megkentem a villával kicsit felvert tojásfehérjével és megszórtam a reszelt sajttal. Hosszú, vékony csíkokra vágtam fel és 180 fokon 15 perc alatt megsütöttem.

6 megjegyzés:

Messzenéző Minyon írta...

Jaj, de nyamnyam!
Szerintem semmit sem von le az értékéből, ha sajt van a tetején!
Tuti, hogy ki fogom próbálni!

Limara írta...

Gyengém az ilyen sós! :)))

erős ildikó írta...

A sós nálunk is nagyon megy. Szeretem az ilyen jól tárolható tésztákat! Nagyon elegánsak e hosszú rudak!

Nadine írta...

Én is szoktam hasonlót sütni, de nemes egyszerűséggel a kenyérsütő géppel gyúratom meg a tésztát. Lusta ember sokáig kövér marad.

duende írta...

Ugyanilyen dobozom van! :))
A részeges kókuszgolyóknál fotóztam. :))

Palócprovence írta...

Talán már megéli a holnapot, ádázul lestem a potenciális elkövetőket...

Nadine, nekem nincs kenyérsütőgépem, aztán mégis kövér vagyok. Akkor hogy' van ez?!

Tényleg, Duende! :) Az enyémben anno olasz kekszecskék voltak...