Ismét egy palóc étel, ami még ma is jellemző Bernecén. Nevét onnan kapta, hogy pohárral szaggatják ki.
A hozzávalókat régi falusi szokás szerint adják meg, ezen én sem változtattam, szerintem, így is érthető.
Hozzávalók
- 2 nyomó krumpli
- 3 összmarok liszt
- só
- lekvár (szilva)
A héjában megfőtt krumplit krumplinyomón áttörjük, majd a liszt és a só hozzáadásával összegyúrjuk.
Deszkán nyújtófával fél cm vastagságúra nyújtjuk. Egyik felére pohárral ("decis pohárral") kör formákat jelölünk ki, ezekbe tesszük kis kupacokban a szilvalekvárt.
Majd ráhajtjuk a tészta másik felét, és ugyanazzal a pohárral kiszaggatjuk.Az így elkészített poharasokat forrásban lévő vízben addig főzzük, amíg fel nem jönnek a víz tetejére és onnan számítva még 3-4 percig főzzük. Leszűrjük és a megfőtt tésztát tetszés szerint ízesítjük: cukorral és mákkal, dióval, prézlivel vagy túróval, stb.
Fotók: Bartus Tamás
19 megjegyzés:
Ez akkor lényegében gombóctészta, ugye?
És kié ez a szép kéz? Aki mondta, hogy "2 nyomó krumpli"?
Igen és igen. :)
Ez egy tökéletes étel, nagyon tetszik! :)))
Nagyon klassz lehet! Az én nagymamám is ilyen mértékegységet használt: összmarok, jó volt nálad olvasni :)
Limara, :)))
Lúdanyó, örülök, ha szép emlékeket ébresztettem! :))
Kissé hasonló a derelyéhez... fini lehet..
Ez isteni finom lehet! Kicsit hasonló a barátfüléhez, de azt sima tésztából szoktam készíteni. Így krumplisan még nem csináltam, de ki fogom próbálni. És tetszik, hogy kerek a formája! :)
Gabriella, igen hasonló, csak ez krumplis.
Lesz majd didelle (derelye)is! :)
Kinek van
ilyen gyönyörű munkával teli keze?
A Te Mamikádé?
:)
Most olvasom vissza,hogy nem csak nekem tetszik a néni keze!
Kölcsön Mamikáé! :) Ugye milyen szép tud lenni egy ilyen kéz?!
Nagyon szeretem ezeket a gyönyörű kezeket!
A mamámé is ilyen volt....Isten nyugosztalja!
Nagymamám is didellének hívja, de eddig még mindenki furán nézett rám, ha megemlítettem :)
és "összvemarok", így mondja...
Összmarok liszt, ez mennyi is? Éva
Összmarok - a két marok (behajlított tenyér) között elférő mennyiség.
Tudjátok júniusban lesz az esküvőm egy kárpátaljai leánnyal én magam palóc lennék és hát sokat gondolkodtam mi legyen a "vendég elszállásoló" vacsora egyik fogás .. most már tudom.. köszönöm a tippet.. :)
Gratulálok az esküvőhöz és remélem, ízleni fog a vendégeknek! :)
Megjegyzés küldése