Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 04. 12.

Sárgarépás muffin

Akit nem sikerült meggyőznöm a sárgarépalé finomságáról, az próbálja ki a sárgarépát muffin formájában. Nem kell tőle megijedni, nincs sárgarépaíze, csak puhábbá teszi a tésztát.


Hozzávalók
  • 12,5 dkg reszelt sárgarépa (lehetőleg új, ez lédúsabb)
  • 12,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg cukor
  • 10 dkg liszt (ebből 3 dkg lehet zabpehelyliszt is)
  • 10 dkg darált dió
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
A mázhoz:
  • 2 evőkanál sárgarépalé vagy narancs- esetleg citromlé
  • porcukor, amennyit felvesz
A vajat először kikeverem a cukorral, majd a tojásokkal is. Hozzáadom a lisztet, a sütőport, a lereszelt sárgarépát, a darált diót és összekeverem. Papírkapszlikkal kibélelt muffintepsibe adagolom a tésztát és előmelegített sütőben, 200 fokon tűpróbáig sütöm. Kihűlése után a sárgarépaléből és porcukorból sűrű mázat keverek és ezzel díszítem a muffinok tetejét.


10 megjegyzés:

SZINTIA írta...

Gyönyörűek!
Kíváncsivá tettél!
Meg kell sütnöm!
Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

Névtelen írta...

Köszönöm! :) Neked is Kellemes Ünnepeket!

Keserédes írta...

Csodásak, és biztosan nagyon finomak is! A sárgarépával én is jóban vagyok, igaz, inkább lé formájában találkozom vele, úgy viszont naponta. Ezek itt most ugye igazi ibolyák? Kipróbáltam ám a kandírozást nagy izgatottan, mi tagadás: nem semmi feladat öt-hat marék ibolyát betojásozni és beporcukrozni, Már értem, hogy miért ilyen drága :) Ami a szárítást illeti, az a "néhány óra" nálam hét óra volt, két részletben. Addigra keményedett meg az összes virág. Létezik, hogy ennyi kell neki, vagy elszúrtam valamit? A likőr meg sajnos nem sikerült, mert hülye fejjel nem cska szirmokat tettem az alkoholba, hanem az egész virágfejeket, amitől a lé zöld lett. Inkább kiöntöttem...

Vesta írta...

Gyönyörű tényleg ez a muffin az ibolyákkal, és biztos finom is!
Nektek is nagyon kellemes ünnepeket ;)

erős ildikó írta...

Ez egyszerűen gyönyörű (pedig nem is vagyok oda a sárgarépás sütikért...) Na de ez!

Millie írta...

Őrült guszták! Gyönyörű a fotó is!

Palócprovence írta...

Bea, igen, ezek igazi ibolyák. :) Egy kicsit tényleg soknak tűnik a 7 óra. Lehet, hogy picit vastagra sikerült a tojásfehérje bevonat. A lényeg azonban, hogy megszáradt végül. Ennek akkor van igazán jelentősége, ha később akarjuk felhasználni őket, mivel nedvesen megromlana a cukor ellenére.

Palócprovence írta...

Vesta, köszönöm szépen! :)

Palócprovence írta...

Napmátka, köszönöm szépen! Nem tolakodó a sárgarépaíze, szinte észre se venni benne.

Palócprovence írta...

Millie, köszönöm szépen! :)