Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 04. 16.

Banános túrós

Ezt a süteményt még húsvétkor kóstoltam, Majdnem Nászasszonyom, Erika készítette. Nem csak finom, de nagyon mutatós is és egyszerű elkészíteni.

Hozzávalók
  • 25 dkg túró
  • 1 dl + 2 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 csomag zselatin
  • 2 banán
A vajat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk az áttört túrót és az 1 dl tejet. 2 dl tejben elkeverjük a zselatint, felfőzzük és elkeverjük a túrós keverékkel. Egy őzgerincsütő- vagy egyéb hosszúkás formát kibélelünk folpackkal vagy alufóliával és belesimítjuk a massza felét. Rátesszük a meghámozott banánokat és erre jön még a maradék túró. Babapiskótát is tehetünk rá, de ez nyugodtan elmaradhat. Hűtőben hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor kiborítjuk a formából, lehúzzuk róla a folpackot vagy az alufóliát és felszeleteljük.

18 megjegyzés:

Annamarie írta...

Ezt a receptet kénytelen voltam azonnal kinyomtatni, és viszem magammal az egyhetes őrségi ott-tartózkodásunkra, mivel ott nélkülöznöm kell az internetet...
Istenien néz ki!

mmama írta...

Ez nagyon finom, mi óriás túrórudinak hívjuk , szoktam ribizlivel is,,, nyaaamm...

mmama írta...

ja és csokimázzal !

Messzenéző Minyon írta...

Ez nagyon jól néz ki! És a csikomázas túró rudi is jól hangzik. Biztos finom lehet mindenféle más gyümölccsel (eper, barack, málna) is.

trinity írta...

Ezt meg kell csinálnom!!!Mindenféle gyümivel jó lehet, tényleg...

Vesta írta...

Nekem már az alap recept is tetszett, de a hozzászólások nyomán valamilyen piros gyümölccsel fogom kipróbálni a banán helyett! Szuper ötlet a csokimáz is!

Palócprovence írta...

Így igaz, rugalmasan átalakítható. A variációk száma végtelen, csak a képzelet szabhat határt.

erős ildikó írta...

Hú, jön a gyümölcsszezon nemsokára! Májusban már biztos lesz eper, addig banánnal, naranccsal kipróbálom, köszi!

Chez Christine írta...

Vittem a receptet. Ezt muszáj elkészíteni!!! Köszike érte!

Palócprovence írta...

:)))

Fauna írta...

Én még életemben nem készítettem saját magam sütit, de ezt meg fogom próbálni. Őzgerincformát már kértem kölcsön hozzá, többet is. :)

Palócprovence írta...

Egyszer el kell kezdeni! :)

Névtelen írta...

Bocs az értetlenségemért, de egy csomag túró alatt mekkora csomagot értesz? 25 dkg vagy fél kg?
Szeretném elkészíteni, de ddig nem mertem....

Fauna írta...

Én meg elkészítettem, de a zselével nagyon nem boldogultam. :) Nem állt össze, folyt az egész. Kiderült, hogy nem megfelelő zselét vettem. :) A túró mennyisége nekem is gondot okozott, de én végül - telefonos segítséget kérve :) - a fél kilós mellett döntöttem.

Fauna írta...

zselé = zselatin :)

Palócprovence írta...

Kedves Névtelen! Az 1 csomag alatt a 25 dkg-ot értem. Igazad van, van más kiszerelésben is, majd kijavítom a hozzávalóknál.

Palócprovence írta...

Fauna, többféle zselatin van, érdemes elolvasni a csomagolást. Talán legegyszerűbb a zseléfix használata, az hidegen keverhető.

Fauna írta...

Pont azt a zselét használtam, amit írsz, de ezek szerint nem a zselével volt a gond, hanem a túróval. Nem mindegy, hogy 25 deka, vagy fél kiló. :) Máskor légyszi, írd oda. :) De annak ellenére, hogy folyt az egész, egyeseknek az íze azért tetszett. :D